Limoges, hoofdstad van Haute-Vienne

Limoges is een interessant reisdoel, binnen een uur van de Moulin de Lassier is de binnenstad te bereiken. Een mooie oude binnenstad met diversiteit aan winkelmogelijkheden, boetiekjes zowel als luxe warenhuizen en leuke terrasjes.

Limoges is de hoofdstad van de voormalige Franse regio Limousin en het departement Haute-Vienne. De stad heeft circa 134.000 inwoners (250.000 in de gehele agglomeratie) en maakt sinds 1 januari 2016 deel uit van de regio Nouvelle-Aquitaine. De stad ligt aan de rivier de Vienne. De Universiteit van Limoges is gesticht in 1968.

Limoges werd door Keizer Augustus rond 10 v.Chr. gesticht als Augustoritum. Het was een belangrijk kruispunt van wegen. De Romeinen bouwden een brug van steen over de aanvankelijke doorwaadbare plaats, een forum, verscheidene thermen, een groot amfitheater, een theater, ondergrondse aquaducten, orthogonale straten en luxe woningen.

Begin 4e eeuw werd de stad verlaten door zijn eigen inwoners en onderging het plunderingen. De eerste bisschop van Limoges, Sint Martial, bekeerde het gebied, en maakte het weer welvarend. De abdij verwierf in de 9e eeuw zijn onafhankelijkheid van de bisschop van Limoges. Deze abdij werd beroemd vanwege zijn bibliotheek, de twee na grootste in Frankrijk na Cluny. Limoges was in de middeleeuwen beroemd vanwege zijn email op koper.

In 1768 werd hier porseleinaarde ontdekt, en vanaf dat moment is Limoges bekend om zijn porselein. De porseleinaarde, kaolin, werd vooral gewonnen in de omgeving van Saint-Yrieix-la-Perche.